In het 527 pagina’s tellend rapport uit 2007 van de studie van World Cancer Research Fund en American Institute for cancer research hebben meer dan honderd oncologen van Amerika, Azië en Europa de volgende richtlijnen opgeschreven, die onderbouwen wat wij hebben aangegeven, namelijk dat voeding een gigantische impact heeft op de groei en de krimp van tumorcellen.
Niet iedereen in het gezondheidszorg is bewust van de directe impact van voeding op ziektes. Kankerpatiënten worden onvoldoende hard aangemoedigd om hun levenstijl en dieet te veranderen. Veel artsen en diëtisten denken nog steeds dat kankerpatiënten energierijke producten moeten eten om hun lichaam aan te sterken tegen de negatieve effecten van chemotherapie. Uiteraard moeten patiënten die het energie nodig hebben, voldoende eten. Echter, de meeste kankerpatiënten hebben een bovengemiddeld gewicht. Het nadeel van dit advies is dat ook deze mensen dan vlees, gesuikerde dranken en koolhydraten gaan innemen, die allemaal de groei van tumoren enorm bevorderen als het lichaam de extra energie niet nodig heeft. Wat het lichaam nodig heeft, is naast voldoende energie ook veel nutriënten en vezels. Nutriënten sterkt het lichaam aan en vezels zijn de voer voor de goede bacterieën in ons microbioom. Dus, een gooed dieet is juist bijna het tegenovergestelde, zoals wij dat met een onderzoek hieronder zullen staven.
Het bovenstaande advies (energierijk) hebben wij ook zelf gehoord van een vriendin die lijdt aan stadium 4 darmkanker. Verder kan je hieronder zien dat alleen een energierijk dieet (dat kankergroei bevordert) aftrekbaar is van de belasting bij de bijzondere ziektekostenvergoeding.
Omdat bijna alle doktoren, ook in Nederland, minder dan 25 lesuren nutritie hebben gehad (rapport Status of nutrition education in medical schools), zijn zij niet op de hoogte van wat voeding doet met kankerpatiënten. De voeding kan het verschil uitmaken tussen leven en dood. Zo sterk is de impact. Dat er voedingstoffen zijn die tumorgroei bevordert en andere die tumorgroei afremt en die zelfs tumoren doodt, is allang bestaande kennis bij de doktoren die gespecialiseerd zijn nutritie. Verder is dit ook verankerde kennis bij de oncologen die gespecialiseerd zijn in de nutritiewetenschappen. Een voorbeeld is vlees, dat door de WHO is geclassifeerd als kankerverwekkend.
Het is daarom jammer om te zien dat de meeste kankerpatiënten hier niet van de hoogte zijn. Zij weten wel dat zij gezonder moeten eten, maar niet dat de relatie zo sterk is dat er mensen zijn die met dieet en sport van (niet vergevorderde) kanker zijn genezen. Kortom, zij worden niet gemotiveerd om zelf actief te werken aan de genezing en gaan gedwee het minder effectieve chemotherapiekuur aan, die als je goed bekijkt pure symptoom bestrijding is. Het doodt kankercellen (naast gezonde cellen), maar laat het onderliggende mechanisme waardoor zij initeel kanker kregen intact, waardoor de kans bijna 100% is dat zij later weer kanker gaan krijgen, tenzij zij de oorzaken bij de bron aanpakken.
In dit artikel willen wij niet teveel medische studies aanhalen, omdat elke medische studie aangevochten kan worden. Daarom zullen wij de resultaten van meta-analysis aanhalen die heel veel studies hebben bekeken en vergeleken. Maar goed, beoordeel zelf, is het devies.
Wat kan je doen bij kanker?
Naast je standaard behandelingen voorgesteld door je dokter, adviseren wij je het volgende te doen, wat je gigantisch zou helpen. Het is niet slecht voor jouw lichaam en ondermijnt niet jouw reguliere medische behandelingen. Sterker nog, mocht je chemotherapie ondergaan, dan zou het ervoor zorgen dat jouw lichaam sneller geneest van de chemotherapie. En nee, gezond eten ondermijnt echt niet de chemotherapie.
Wij geven hieronder de hoofdlijnen weer van goede en slechte voeding. Wij hopen dat je je verder zelf gaat verdiepen en hier echt aan gaat werken, als je ziek bent. Wij weten dat het een verschil kan zijn tussen leven en dood:
- Vermijd suikers
- Tumoren houden van suikers. Radioactieve glucose wordt ingeschoten bij een PET scan om tumoren te visualiseren. De tumoren trekken de glucose sterker aan dan de normale cellen.
- Dus ook geen jus d’orange, wat eigenlijk een suikershot is. Wel sinaasappelen, zolang je de energie kan verbranden.
- Vermijd bewerkte voedsel
- Er zitten veel verkeerde ingrediënten in bewerkt voedsel, zoals teveel zout, teveel suiker, teveel slechte vetten/olieën, teveel geraffineerde koolhydraten, pesticiden, conserveringsmiddelen, anti-klonteringsmiddelen of juist bindmiddelen.
- Al deze troep moet jouw lichaam opruimen en sommige blijven helaas achter, waardoor jouw lichaam ziek wordt.
- Bewerkte voedsel zijn bijna alles in een verpakking dat machinaal is verwerkt, zoals worsten, kazen, margarines, chips, energierepen, notenrepen, ontbijtkoek, pizza, alles van kellogs, koekjes, pannekoeken, frisdranken, energiedranken, etc.
- Vermijd op hoge vuur bereide vlees
- Door WHO geclassificeerd in groep 1 van kankerverwekkende middelen en bewezen dat het kankerverwekkend is: mechanisch bewezen en via dubbelblinde studies.
- Beperkt het eten van vlees (met name rood vlees)
- Door WHO geclassificeerd in groep 2A van kankerverwekkende middelen. De WHO is minder zeker van dan van een hamburger, maar met onze kennis van nutritiespecialisten, reken maar dat je dit zoveel mogelijk moet proberen te vermijden als je ziek bent.
- Je lichaam moet harder werken om alle vervuilingen uit jouw lichaam te werken.
- Vermijd melkproducten
- Wederom veel verkeerde ingrediënten: groei hormonen (feest voor de tumoren; heb je die echt nodig als je boven de 20 bent?), pesticiden, slechte verzadigde dierlijke vetten en andere vervuilingen.
- Vermijd dierlijk vet (boter), margarines en gerafineerde plantaardig olie, zoals slaolie, zonnebloemolie, etc. en neem de volgende olie in de plaats:
- extra vierge olijfolie
- avocado
- noten
- kleine vissen
- slechte olie veroorzaakt DNA schade (voedingsbodem voor tumorcellen) en vormen zwakke celmembramen.
- Eet complexe koolhydraten (uit bonen, groenten, noten en zaden) in plaats van simpele gerafineerde koolhydraten (rijst, pasta, brood, etc.)
- Simpele koolhydraten bestaan uit puur energie. Bij een teveel aan simpele koolhydraten, worden zij omgezet in glucose en vervolgens in vet (voornamelijk in buikvet). Dus, als je te mager ben, dan is het juist goed om simpele koolhydraten te eten.
- Complexe koolhydraten worden niet volledig omgezet in glucose in de dunne darm. Een deel komt in de dikke darm en is voer voor de microbiome, wat goed is voor het lichaam.
- Eet zoveel mogelijk bonen, zaden, groenten en fruit (niet teveel zoete fruit)
- Sommige groenten zijn tumor remmend en niet zo’n beetje ook.
- Deze producten bevatten de nutriënten (vitamines en mineralen) en de vezels die jouw lichaam nodig heeft om te helen van welke ziekte dan ook.
- Test jouw nutriënten niveau
- Onze advies is echt om op alle nutriënten te testen en de tekorten aan te vullen.
- Jouw lichaam heeft ze nodig om tegen de tumorcellen te vechten.
- Mocht je niet willen en wij zouden echt niet weten waarom niet, dan zou je in ieder geval de onderstaande nutriënten aan kunnen vullen. Zelf nemen wij ze al in zonder ziek te zijn, omdat als je wat ouder bent, het moeilijk is om een tekort te voorkomen.
- Bijna alle kankerpatiënten heeft een zwaar tekort aan vitamine D
- Deze vitamine is essentieel om jouw lichaam weerbaar te maken tegen welke ziekte dan ook.
- Rond de 70% van de bevolking heeft een tekort.
- Bijna alle kankerpatiënten heeft een zwaar tekort aan vitamine C
- Omdat deze direct worden opgemaakt door het lichaam om tegen de kanker te vechten
- Vult deze goed aan.
- Multivitaminen
- Daar je ziek bent, heb je een grote kans op een tekort aan andere belangrijke vitaminen en mineralen.
- Onze advies is echt om op alle nutriënten te testen en de tekorten aan te vullen.
- Veel sporten
- Zie dit als het logistieke systeem voor het transporteren van de nutriënten naar de delen van het lichaam dat het nodig heeft.
- Dagelijks minimaal 15 minuten sporten totdat je de aderen hoort kloppen.
- Goed slapen
- Juist in jouw slaap vindt veel herstelwerkzaamheden plaats van jouw lichaam.
- Zoveel jouw lichaam nodig heeft.
Wil je meer weten, lees dan ook deze meta-studie “Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet”, waarin een aantal van de hierboven beschreven beweringen nader in detail worden uitgelicht
Zelf zijn wij ervan overtuigd dat meer dan 80% van de kankergevallen, net als de meeste chronische ziektes, aangegeten zijn. Een deel daarvan komt door slechte genen. Maar zelfs als je slechte genen hebt, zoals de slechte verianten van BRCA1 or BRCA2 genen die DNA schade veroorzaken waardoor tumorcellen ontstaan, dan kan je kanker nog steeds voorkomen door die zaken te eten die tumorcellen tegen gaan. Iedereen vanaf rond 17 jaar ontwikkelt namelijk microtumorcellen. Telkens worden ze opgeruimd door ons immuunsysteem totdat wij zoveel troep eten, dat het geen houden aan is. Wij moeten gewoon dingen eten die telkens die microtumorcellen opruimen in plaats van doen groeien.
Mocht je kanker hebben en wil je weten wat echt goed is voor je, bekijk dan de onderstaande documentaire, volg dan de onderstaande online cursus of lees de onderstaande boeken. Dat zal je ogen openen.
- Documentaire over kanker
- “The C Word” is ingesproken door Morgan Freeman en vertelt over kanker, wat de oorzaken zijn van kanker en hoe je de genezing kunt bevorderen door beter te eten (minimaliseren van dierlijk voedsel, suiker, simpele koolhydraten en bewerkt voedsel), sporten en het reduceren van stress. The C Word is te zien op Netflix en vaak gratis beschikbaar op Youtube.
- Boek “Chis Beat Cancer” van Chris Wark
- Chris Wark heeft zelf stadium 3 darmkanker gehad en heeft een programma samengesteld waarin hij uitlegt wat je wel en niet moet eten. Maar belangrijker nog, hij vertelt erbij waarom op basis van wetenschappelijke onderzoeken.
- Cursus “Chris Beat Cancer Square one“
- Dr. Michael Greger: “How Not to Die: Discover the Foods Scientifically Proven to Prevent and Reverse Disease”
Onze missie is om dit soort kennis te delen. Wij hopen dat je zelf actief aan jezelf gaat werken naast het volgen van de reguliere behandelingen bij het ziekenhuis.